Onko Macronin tappio myös Euroopan tappio? Podcast päivittää Vesa Vihriälän tilannearviot

Ranskassa keltaliivien viikkoja jatkuneet mielenosoitukset on toistaiseksi saatu hallintaan, kun hallitus ja presidentti taipuivat mielenosoittajien vaatimuksiin. Taipuiko Ranska samalla vandalismille ja mikä vaikutus keltaliiveillä on koko EU:lle, sitä pohditaan tänään julkaistussa Eurotohtori-podcastin kolmannessa osassa.

Presidentti Emmanuel Macron on pyrkinyt joustavoittamaan Ranskan taloutta ja työmarkkinoita, mutta uudistusten vaikutukset ovat toistaiseksi jääneet vaatimattomiksi. Keltaliivien väkivaltaisiksikin äityneet mielenosoitukset ovat osoittaneet, ettei uudistaminen vallankumousperinteitä vaalivassa Ranskassa ole edelleenkään helppoa. Panoksena on nyt myös Macronin oma uskottavuus johtajana.

– Sinänsä tässä ei ole mitään uutta, Sarkozy oli myös esimerkki siitä, miten uudistuksia vastustettiin kadulla ja presidentti perääntyi. Jos Macron heikkenee, voi kuitenkin myös Saksassa luottamus Ranskaa kohtaan heikentyä. Pelkään, että samalla ristiriita pohjoisen ja etelän välillä saattaa Euroopassa jälleen korostua, arvioi Etlan Vesa Vihriälä. 

Vihriälän ja Matti Apusen Eurotohtori- podcastin kolmannessa osassa tarkastellaan Ranskan ja Saksan viime aikaisia tapahtumia sekä käydään läpi Britannian kaoottiseksikin luonnehdittua Brexit-prosessia.

Etlan ja EVAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä on ekonomistina seurannut eurokriisiä pitkään ja ollut mukana myös komission työssä vuosina 2010-2012 talouskomissaari Olli Rehnin neuvonantajana. Vihriälä on varoittanut, että uu­den­muo­toi­nen eu­rok­rii­si on hyvinkin mahdollinen, jos Ita­lia pit­kit­tää po­li­tiikkansa kor­jaus­ta.

Etlan ja EVAn yhteinen ”Eurotohtori”-podcast käynnistyi 15.11.2018 ja tavoitteenamme on tarjota euroasiantuntijamme ajankohtainen tilannepäivitys säännöllisesti parin viikon välein. Yhdessä Vesa Vihriälän kanssa tilannetta pohtii ja kysymyksiä esittää EVAn Matti Apunen. Podast julkaistaan yhtäaikaa niin Etlan kuin EVAnkin nettisivuilla ja se on ladattavissa myös yleisimmistä podcast-palveluista.