”Mistähän Suomi ajattelee etsivänsä sitä kilpailukykyä?”

Kauppalehden mukaan tuoreet investointiraportit kertovat karua kieltä siitä, mihin Suomen perinteinen kilpailuvaltti, tutkimus ja tuotekehitys, on menossa. Suomen t&k-investoinnit ovat romahtaneet vuoden 2008 jälkeen.

Etlan torstaina 16.2. julkaiseman Investointitiedustelun mukaan teollisuuden t&k-investoinnit supistuivat viime vuonna 11,5 prosenttia. Alamäki jatkuu tiedustelun mukaan myös tänä vuonna 3,6 prosentin vauhtia.

Etlatiedon varatoimitusjohtajan Jyrki Ali-Yrkön mukaan pääsyy t&k-investointien vähenemiseen on ollut Nokian ja Microsoftin matkapuhelinliiketoimintojen alasajo.

Ali-Yrkön mukaan nyt pitäisi miettiä, mistä Suomi jatkossa hakee kilpailuetua. Matalilla työvoimakustannuksilla Suomi ei pysty kilpailemaan. Suomi ei tällä hetkellä satsaa erityisesti myöskään innovaatioihin, sillä elektroniikkateollisuuden ulkopuolella luvut ovat vain keskitasoa.

– Johtopäätöksenä voi esittää kysymyksen, mistähän Suomi ajattelee etsivänsä sitä kilpailukykyä, Ali-Yrkkö kysyy.

Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa (www.tietokayttoon.fi). Lue koko raportti PDF-tiedostona esim. Etlan sivuilta.

Kauppalehden artikkeliin pääset tästä.