Markku Kotilainen Etlasta eläkkeelle

Etlan tunnetuin makrotalousmies, ennustetoiminnasta vastannut Markku Kotilainen on jäänyt eläkkeelle. Kotilainen kukitettiin oloneuvokseksi oman väen voimin perjantaina 26.10.

Etlan pitkäaikainen tutkimusjohtaja, valtiotieteiden tohtori Markku Kotilainen jäi eläkkeelle lokakuun lopussa 2018. Kotilainen vastasi viime vuodet Etlassa paitsi ennustetoiminnasta, myös Makrotalous, kansainvälinen talous ja suhdanteet – tutkimusohjelmasta ja kuului Etlan johtoryhmään.

Vuonna 1953 Rääkkylässä syntynyt Kotilainen ehti työskennellä Etlassa peräti 32 vuotta. Ajanjaksoon mahtuukin monenlaista tutkimuskohdetta: viime aikoina hänen tutkimusalueitaan olivat mm. avotalouden makroteoria, valuuttakurssijärjestelmät, EMU, Euroopan integraatio, kehitysmaakysymykset, ulkomaankauppa, talouspolitiikka, suhdanne-ennusteet, aluetalous ja innovaatiojärjestelmät.

Etlassa Kotilaisen tittelinä oli ennustepäällikkö vuosina 1996-2000, jonka jälkeen hän keskittyi tutkimuspäällikkönä Euroopan integraatioon ja kansainvälisen talouden tutkimukseen. Vuosina 2007-2009 hän toimi yritystalouden tutkimuksen tutkimuspäällikkönä ja vt. tutkimusjohtajana. Vuodesta 2009 Kotilainen on toiminut makrotaloudesta, kansainvälisestä taloudesta ja suhdanteista vastaavana tutkimusjohtajana.

Ennen Etlaa Kotilainen työskenteli mm. valtiovarainministeriössä (kansantalousosasto) ja Pellervon taloudellisessa tutkimuslaitoksessa (PTT). Hän itse muisteli käyneensä aikoinaan työpaikkaneuvotteluja myös tuntemansa Pentti Kourin kanssa, mutta päätti kuitenkin valita tutkijan ja virkamiehen pitkän ja kapean leivän.

Työnsä ohella Kotilaiselle on kertynyt runsaasti myös luottamustoimia: viime vuosina hän on kuulunut mm. valtioneuvoston kanslian EU-koordinaatioryhmään sekä valtiovarainministeriön EU-talouspolitiikan koordinaatioryhmään. Eurooppalaisten taloustutkimuslaitosten EUROFRAME-ryhmän johtoryhmässä hän on istunut vuodesta 2000 ja suomalais-venäläisen tieteellis-teknisen komission talous- ja yhteiskuntatieteiden ryhmässä hän on ollut jäsen vuodesta 2004.

Harrastuksina Kotilaisella ovat aina olleet matkailu ja kielet: hänen tiedetään  opiskelleen englannin, ruotsin ja saksan lisäksi ainakin ranskaa ja venäjää.

Etlan ennustetoiminnasta on 1.5. 2018 lähtien vastannut ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Etla toivottaa Markku Kotilaiselle hyviä eläkepäiviä!

Markku Kotilainen sai läksiäisissä oman ”Kotilainen”-suhdannejulkaisun Birgitta Berg-Anderssonilta. Katariina Nilsson Hakkala (oik.) myös kuvassa.