Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat jälleen loppuviikosta käsittelemään Kreikan lainaohjelman etenemistä. Jos uutinen kuulostaa vanhan toistolta, sitä se onkin. Liki seitsemän vuotta kestänyt eurokriisi on jo julistettu päättyneeksi, mutta Kreikan talous ei vain pääse nousemaan velkataakan alta. Myös Italian pankkisektori on edelleen koetellut euromaiden talouskurisääntöjen pitävyyttä.
Euromaiden talouskuri ja ns. sääntökehikon pitävyys on aiheena tänään julkaistussa EtlaTalks-keskustelusarjan toisessa osassa. Tytti Sulanderin haastattelussa on Etlan tutkija Tero Kuusi, joka on viime vuodet keskittynyt euromaiden velkakestävyyden ja talouskurisääntöjen tutkimiseen.
Kuusi toteaa nyt, että Kreikan velkojen leikkuu jo kriisin alkuvaiheessa olisi voinut olla parempi ratkaisu. Kreikan sopeutusohjelma oli ainakin alussa hyvin vaativa: yli kolme prosenttia BKT:sta vuodessa, rakenteellisella rahoitusasemalla mitattuna.
– Sopeutusohjelman vaikutukset Kreikan kansantalouteen olivat hyvin voimakkaita, Kreikka on edelleen BKT:n arvossa mitattuna 30 prosenttia alle vuoden 2008 tason. Vähän rauhallisempi lähestymistapa, niinkin että olisi jouduttu tekemään enemmän velkaleikkauksia, olisi voinut olla parempi ratkaisu.
Perjantaina 7.4. Maltalla kokoontuva epävirallinen euroryhmä ei puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloemin mukaan päätä vielä lopullisesti arviotaan Kreikan lainaohjelman etenemisestä. Siltä osin eurokriisi siis jatkuu edelleen.
Katso koko EtlaTalks nettisivuiltamme www.etla.fi ja YouTubesta.
Etla on keskeisessä roolissa eurooppalaisessa FIRSTRUN-tutkimusprojektissa (Fiscal Rules and Strategies under Externalities and Uncertainties), joka selvittää miten uusi finanssipoliittinen sääntökehikko euroalueella toimii käytännössä.
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
Vaihde ja vastaanotto avoinna arkisin klo 8.30–15:30.
+358 (09) 609 900