Italia pantiin tiukille – kenen kantti kestää? Podcast päivittää Vesa Vihriälän tilannearviot

Italian uuden hallituksen uppiniskaisuus voi käydä vielä kalliiksi, sillä Euroopan komission viime viikon päätös voi johtaa jopa miljardisakkoihin Italialle. Komission mielestä Italian kohdalla tulisi jo aloittaa liiallisen alijäämän menettely. Komission ratkaisu oli odotettu signaali myös markkinoille, arvioi Vesa Vihriälä. Tosin mahdolliset sanktiot voivat jäädä ns. “nollasanktioiksi”, todetaan Eurotohtori-podcastin toisessa osassa.

Komissio vaati viime viikolla Ita­li­an hal­li­tusta pienentämään budjettialijäämäänsä, koska Italia uhkaa vakavasti rikkoa EU:n julkisen velan sääntöjä. Eurotohtori-podcastissa pohditaan tällä viikolla Italialle mahdollisesti langetettavien sanktioiden todennäköisyyttä.

Vesa Vihriälä muistuttaa, että Italialla on vielä puolisen vuotta aikaa tehdä asialle jotain. Jäsenmaiden pitää ensin hyväksyä komission ehdotus, sen jälkeen Italialle annetaan suosituksia vajeen korjaamisesta. Varsinaisiin sanktioihin voidaan päätyä vasta, jos Italia ei noudata suosituksia.

– Tämä olisikin sitten ensimmäinen kerta, jos jäsenmaa pantaisiin maksamaan sakko eli asetettaisiin todellisia sanktioita. Aiemmin on tehty vain niin sanottuja nollasanktioita. Suvereenia valtiota voi kuitenkin olla hankala pakottaa, ja lisäksi voi kysyä miten järkevää on niin sanotusti “lisätä kiviä rekeen”, pohtii Vihriälä tänään julkaistussa podcastissa.

Vihriälän ja Matti Apusen Eurotohtori- podcastin toisessa osassa käydään Italian tilanteen lisäksi läpi myös euroalueen kehittämistä koskevia suunnitelmia sekä odotetaan jännityksellä Britannian parlamentin Brexit-äänestystä 11. joulukuuta.

Etlan ja EVAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä on ekonomistina seurannut eurokriisiä pitkään ja ollut mukana myös komission työssä vuosina 2010-2012 talouskomissaari Olli Rehnin neuvonantajana. Vihriälä on jo varoittanut, että uu­den­muo­toi­nen eu­rok­rii­si on hyvinkin mahdollinen, jos Ita­lia pit­kit­tää po­li­tiikkansa kor­jaus­ta.

Etlan ja EVAn yhteinen ”Eurotohtori”-podcast käynnistyi 15.11.2018 ja tavoitteenamme on tarjota euroasiantuntijamme ajankohtainen tilannepäivitys säännöllisesti parin viikon välein. Yhdessä Vesa Vihriälän kanssa tilannetta pohtii ja kysymyksiä esittää EVAn Matti Apunen. Podast julkaistaan yhtäaikaa niin Etlan kuin EVAnkin nettisivuilla ja se on ladattavissa myös yleisimmistä podcast-palveluista.