Isoista kriiseistä uudelleen arviointiin – podcast päivittää Vesa Vihriälän tilannearviot

Kaikki isot kriisit johtavat aina uudelleen arviointeihin, niin käy vielä Britanniassakin. Näin arvioi Vesa Vihriälä maan kaoottisen brexit-prosessin seurauksia. Pääministeri Theresa May taistelee jääräpäisesti linjallaan, samalla kun valta on jo alkanut liukua hallitukselta parlamentille. Britannian konservatiivipuolueen on enää vaikea nähdä selviävän kaikesta kuivin jaloin, toteaa tänään julkaistu Eurotohtori-podcast.

Vesa Vihriälä uskoo, että Britanniassa tulee ennen pitkää vastaan pohdinta maan poliittisen järjestelmän toimivuudesta.

– Eipä taida monikaan enää uskoa Mayn hallitukseen, vaikka henkilönä hän onkin jääräpäinen. Valta on kuitenkin alkanut liukua enemmän parlamentin suuntaan, Vihriälä arvioi.

Jos Britannia ajautuu sopimuksettomaan EU-eroon, ovat seuraukset taloudellisessa mielessä hankalat. Seuraukset voivat Vihriälän mukaan myös pahoin hajottaa vallassa olevaa konservatiivipuoluetta.

– Ranskaa ja Italiaa lukuunottamatta perinteiset puolueet ovat olleet Euroopassa yllättävänkin sitkeitä. Tilanne voi olla nyt kokonaan uusi. Ristiriidassa on kyse laajemminkin globalistit-lokalistit -jaosta, ja tämä asetelma leikkaa pahasti perinteisiä puolueita, jos siitä tulee muitakin maita koskeva kriteeri poliittiselle organisoitumiselle, Vihriälä pohtii.

Kestoaiheen eli brexitin lisäksi Eurotohtori-podcastin kuudennessa osassa Vesa Vihriälä ja EVAn Matti Apunen tutkailevat myös 22.1. Aachenissa allekirjoitettua Saksan ja Ranskan ystävyyssopimusta. Sitä kun on ehditty verrata jo 60-luvun Élysée-sopimuksen veroiseksi asiakirjaksi. Saksa-Ranska -akseli on kummankin mielestä EU:ssa entistä merkittävämmässä asemassa nyt, kun Britannia on unionista irtoamassa.

– Saksan ja Ranskan näkemyksen Euroopan isoista kysymyksistä olisi jatkossakin oltava jokseenkin samanlainen, se on Euroopan hyvän kehityksen välttämätön edellytys, Vihriälä kiteyttää.

Etlan ja EVAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä on ekonomistina seurannut eurokriisiä pitkään ja ollut mukana myös komission työssä vuosina 2010-2012 talouskomissaari Olli Rehnin neuvonantajana. Vihriälä on varoittanut, että uu­den­muo­toi­nen eu­rok­rii­si on hyvinkin mahdollinen, jos Ita­lia pit­kit­tää po­li­tiikkansa kor­jaus­ta.

Etlan ja EVAn yhteinen ”Eurotohtori”-podcast käynnistyi 15.11.2018 ja tavoitteenamme on tarjota euroasiantuntijamme ajankohtainen tilannepäivitys säännöllisesti parin viikon välein. Yhdessä Vesa Vihriälän kanssa tilannetta pohtii ja kysymyksiä esittää EVAn Matti Apunen. Podast julkaistaan yhtäaikaa niin Etlan kuin EVAnkin nettisivuilla ja se on ladattavissa myös yleisimmistä podcast-palveluista.