Etla ja FIIA yhteisessä tutkijatapaamisessa

Etlan ja FIIA:n yhteisessä tutkijatapaamisessa luotiin uutta verkostoa kansainvälisiä suhteita ja taloutta tutkivien asiantuntijoiden välille. Lisäksi kyse oli naapurisuhteista, sillä Ulkopoliittinen instituutti FIIA on ollut Etlan naapurina Arkadiankadun yläkerrassa jo pian pari vuotta.

Etla ja Ulkopoliittinen instituutti FIIA järjestivät yhteisen tutkijatapaamisen keskiviikkona 6.11. Tapaamista eli “möteä” oli toivottu kummankin laitoksen tutkijoiden piiristä.

Tapaaminen käynnistyi Ulkopoliittisen instituutin tiloissa, missä uusi johtaja Mika Aaltola esitteli FIIA:n (The Finnish Institute of International Affairs) toimintaa. Tämän jälkeen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju kävi läpi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen strategiaa ja toimintaa. Keskustelussa havaittiin, että kahdella tutkimuslaitoksella on paljonkin yhteistä ja yhteisiä kiinnostuksen kohteita, myös yhteisiä tutkimusprojekteja.

Ulkopoliittinen instituutti toteuttaa omaa tehtäväänsä tekemällä tutkimusta sekä järjestämällä kotimaisia ja kansainvälisiä seminaareja ja julkaisemalla raportteja tutkimustuloksistaan ja ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Instituutti julkaisee myös Ulkopolitiikka-lehteä sekä ylläpitää alan erikoiskirjastoa. Toimitilat olivat upean uudenkarheat, ja yllättävän samanlaiset kuin Etlassa.

– Tämähän on kuin astuisi johonkin rinnakkaistodellisuuteen, kuului etlalaisen kommentti FIIA:n kiertokäynnin aikana.

Möte jatkui myöhemmin Etlan tiloihin tutustumalla ja kevyen iltapalan merkeissä.

Laitosten välinen yhteistyö saa konkretiaa jo ensi vuonna, kun heti tammikuussa 2020 julkaistaan yhteisen tutkimushankkeen ”EU:n pakotepolitiikan kehitys: poliittiset ja taloudelliset vaikutukset Suomelle” loppuraportti. Tutkimus on valtioneuvoston rahoittama.