Arveluttaako eurokriisin riski jälleen? Uusi podcast päivittää Vesa Vihriälän tilannearviot

Euroalueella rutisee jälleen. Ita­li­an hal­li­tuk­sen bud­jet­ti­a­li­jää­miä kas­vat­ta­va politiikka on aja­nut hal­li­tuk­sen törmäyskurssille EU:n kans­sa ja her­mos­tut­ta­nut mark­ki­noi­ta. Samalla Italia uhkaa heiluttaa koko euroalueenkin ta­lous­­nä­ky­miä ja nos­taa eu­ron jälleen vaa­li­tee­mak­si. Tilannetta pohtivat Vesa Vihriälä ja Matti Apunen uudessa Eurotohtori-podcastissa, joka käynnistyy tänään torstaina.

Etlan ja EVAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä on ekonomistina seurannut eurokriisiä pitkään ja ollut mukana myös komission työssä vuosina 2010-2012 talouskomissaari Olli Rehnin neuvonantajana. Nyt Vihriälä varoittaa, että uu­den­muo­toi­nen eu­rok­rii­si on hyvinkin mahdollinen, jos Ita­lia pit­kit­tää po­li­tiikkansa kor­jaus­ta.

– Minua huolettaa erityisesti kaksi asiaa. Se, että Italian hallitus vähät välittää ja on valmis lisäämään valtiontalouden alijäämää sekä se, että Italian tuottavuuden kasvu on 20 vuotta ollut jokseenkin olematonta ja työllisyysaste noin 60 prosenttia. Tällä ei rahoiteta minkäänlaista hyvinvointivaltiota, Vihriälä toteaa tänään julkaistussa podcastissa.

Etlan ja EVAn yhteinen “Eurotohtori”-podcast käynnistyy torstaina 15. marraskuuta ja tavoitteenamme on tarjota euroasiantuntijamme ajankohtainen tilannepäivitys säännöllisesti parin viikon välein. Yhdessä Vesa Vihriälän kanssa tilannetta pohtii ja kysymyksiä esittää EVAn Matti Apunen. Podast julkaistaan yhtäaikaa niin Etlan kuin EVAnkin nettisivuilla ja se on ladattavissa myös yleisimmistä podcast-palveluista.