EFI:n ja Etlan yhteinen seminaari: Suomen metsäalan rakenteelliset muutokset, sekä markkina- ja työllisyysnäkymät vuoteen 2040

Break Sokos Hotelli, Koli

Ylä-kolintie 39, 83960 Koli, Suomi

EFI:n ja Etlan yhteinen seminaari: Suomen metsäalan rakenteelliset muutokset, sekä markkina- ja työllisyysnäkymät vuoteen 2040

Järjestämme Metsämiesten säätiön rahoittaman, EFI:n ja ETLA:n yhteistyössä toteuttaman tutkimushankkeen ”FutureForest2040” ennakointityön tuloksista loppuseminaarin Kolin kansallismaisemissa.

Aloitamme seminaarin katsauksella EUn muuttuvaan metsäpolitiikkaan sekä sen vaikutuksiin metsäalalle. Suuntaamme katsetta myös vuosiin 2025 ja 2040 ennakointityömme tuloksiin viitaten. Seminaarimme alkuosan toteutamme yhteistyössä Koli Forumin kanssa. Kahvitauon jälkeen jatkamme keskustelua metsäalan markkinamuutoksista ja niiden vaikutuksista työllisyyteen ja koulutustarpeisiin. Illallisella jatkamme keskustelua yhdessä Koli Forumin jäsenistön ja kutsuvieraiden kanssa.

Seminaarin aikana metsäalan tulevaisuutta tarkastellaan kansantaloudellisesta näkökulmasta niin vuoteen 2025 kuin vuoteen 2040 asti. Tulevaisuuden toiveissa on monipuolisempi, korkean arvonlisän tuoteportfolio ja metsien monikäyttö, mutta kuinka se käytännössä onnistuu?

Globaalit markkinat ja kansainvälisen politiikan suunnanmuutokset ohjaavat Suomen vientipainotteista metsätuotantoa. Metsäalan tulee integroitua niin biodiversiteetti- kuin kiertotaloustavoitteisiin entistä vahvemmin, mikä uudistaa sekä metsänhoitoa että yritysmaailmaa. Samaan aikaan uusiutuvan energian tiukentuvat tavoitteet ja vaatimukset entistä materiaalipainotteisemmalle tuotannolle tekevät yhteistyön muiden sektorien kanssa yhä tärkeämmäksi. Metsänomistajuuskin on myllerryksessä, kun meneillään ovat sukupolvenvaihdos ja kaupungistuminen.

Osallistumisesi mahdollisine erikoisruokavalioineen voit varmistaa 17.8.2022 mennessä. Olemme varanneet Break Sokos Hotel Kolilta osallistujillemme huonekiintiön hintaan 135 euroa /1 hh: mikäli tarvitset majoitusta, voit käyttää koodia BKOLIFORUM22, varaukset suoraan hotellilta 17.8. mennessä. Pyrimme järjestämään myös bussikuljetuksen Joensuun rautatieasemalta Kolille ja takaisin, ilmoitathan jos tarvitset tätä.

Ohjelma 28.9.2022 (tilaisuus on englanniksi)

Paikka: Break Sokos Hotel Koli

13.00  Coffee/tea

13.30  Opening session

(note that this session will be also livestreamed)

The opening session will be organized in collaboration with FutureForest2040 project. In this session, we will hear keynote presentations on the policy landscape, global and EU-level bioeconomy scenarios and market drivers. There will be interactive elements in the session.

13.30  Welcome by Jussi Manninen, Koli Forum Association and Janni Kunttu, EFI
13.40  Keynote presentation by Anne Vehviläinen, Senior ministerial adviser (bioeconomy), Ministry of Agriculture and Forestry, Finland
14.00  Keynote presentation on policy landscape by Harald Mauser, European Forest Institute
14.20  Interactive session/part I: Discussion / Q&A on keynotes
14.50  Global and EU-level bioeconomy scenarios by Janni Kunttu, European Forest Institute
15.10  Current situation and market drivers by Martti Kulvik, Etla
15.30  Interactive session/part II: 7 years to go: Present, potentials, pathways

16.15  Coffee/tea

17–18  Session 1: Materials matter

Topics for discussion:

  • New ways of producing and using; rethinking regional resource use and human-planet interaction
  • Resource use, value added (wood) products, availability and replacement of products materials
  • Linkages, synergies, win-wins between sustainability and circularity in bioeconomy

Speakers:
Helmut Spiehs, Binderholz (online presentation)
Ali Harlin, VTT

19.00 Dinner together with FutureForest 2040 participants  

 

Lisätetoja seminaarin sisällöstä antaa EFI:n Janni Kunttu, janni.kunttu@efi.int

Ilmoittautumiset ja käytännön järjestelyt: Minna Korhonen, minna.korhonen@efi.int, p. 050 404 3101