Investointihalut kasvussa – huomio nyt myös laatuun

Kauppalehden kokoaman tilinpäätösaineiston mukaan suomalaisyritykset investoivat viime vuonna enemmän kuin edellisenä kolmena vuonna. Huippuvuosista investoinnit ovat vielä jäljessä, mutta Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta pitää investointien kasvusuuntausta jo rohkaisevana.

– Nyt kun kustannuskilpailukykymme on alkanut pikkuhiljaa kohentua, se on varmasti osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että investoinnit alkavat varovasti piristyä, Maliranta kommentoi Kauppalehden haastattelussa keskiviikkona 8.3.

Maliranta kiinnittäisi huomiota myös investointien laatuun. Erityisesti hän painottaa tutkimusta ja kehitystä, jonka tiimoilta monet uudet yritykset ovat ryhtyneet kehittämään esimerkiksi ohjelmistoja ja muita it-alan tuotteita. Tällaisilla investoinneilla on hyviä kerrannaisvaikutuksia eli myönteistä heijastumaa muualle talouteen.

Etlan helmikuussa julkaisemassa investointiraportissa todetaan, että 90 prosenttia takavuosien korkeiden investointilukujen romahduksesta selittyy kahdella asialla: rakennusinvestointien vähenemisellä ja Nokia-klusterin tutkimus- ja kehitystoiminnan hiipumisella.

– Se, että investointiasteemme on tullut voimakkaasti alas keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, on isoilta osin täysin normaali ja ymmärrettävä reaktio, sillä menneisyydessä meillä oli poikkeuksellisen korkea investointiaste, Maliranta toteaa.

Lue Kauppalehden artikkeli tästä.