”Ilmoitus sunnuntai-iltana, seitsemän vastausta jo maanantaina”

Verkon digitaaliset työnvälitysalustat tarjoavat työn teettäjille ja tekijöille tilaisuuden kohdata toisiaan aiempaa helpommin. Kun Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen tarvitsi suunnittelijaa kirjan kansille, hän kertoi STT:n haastattelussa laativansa ilmoituksen työkeikkoja välittävään Upwork-palveluun.

– Ilmoitin sunnuntai-iltana, mitä haluan ja mitä voisin maksaa. Maanantaina töihin tullessa vastauksia oli tullut seitsemältä tarjokkaalta, joista valitsin yhden. Iltapäivällä kansi oli valmis ja maksoin palkkion alustan kautta.

Digialustoilla roolit työntekijän ja toimeksiantajan välillä voivat myös vaihdella, kertoo STT sunnuntaina 12.3. ja maanantaina 13.3 ilmestyneessä jutussaan.

Rouvinen on tutustunut myös pintaa syvemmältä työnvälitysalustoihin Swipe-hankkeessa, jossa tarkastellaan työnteon ja talouden uusia muotoja. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun johtamassa hankkeessa ovat mukana myös Työterveyslaitos TTL sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

– Virtuaalialustat haastavat vanhat tavat tarjota palveluita ja sopia työn tekemisen säännöistä. Tyypillistä on, että niissä maksetaan tiukasti työsuoritteesta, ei paikalla olemisesta. Alustat tarjoavat hyvin reaaliaikaisen ja kilpaillun työmarkkinan, Rouvinen määrittelee.

STT:n jutun julkaisivat ainakin Etelä-Suomen Sanomat, Karjalainen, Pohjolan Sanomat, Lapin Kansa, Kouvolan Sanomat, Ilkka, Keskipohjanmaa, Salon Seudun Sanomat, Kaleva ja Iltalehti. Lue tästä koko artikkeli esim. Etelä-Suomen Sanomista tai Iltalehdestä.