Eurooppalaiset taloustutkimuslaitokset ennustavat hitaan talouskasvun jatkuvan EU-alueella vielä ensi vuonnakin

AIECEn jäseninä olevat tutkimuslaitokset ennustavat EU:n bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna keskimäärin 1,2 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2026. Euroalueelle BKT:n kasvuennuste on 1,0 prosenttia tänä vuonna ja 1,3 prosenttia ensi vuonna. Nyt julkaistut ennusteet ovat hieman optimistisempia kuin OECD:n maaliskuun väliraportissa ja IMF:n kevään World Economic Outlookissa esitetyt ennusteet.

Eurooppalaisten taloustutkimuslaitosten yhdistys AIECE (Association of European Economic Research Institutes) on julkaissut yleisennusteensa Oslossa, Norjassa pidetyn kevätkokouksen jälkeen.

AIECEn kevään 2025 yleisennusteessa korostetaan heikkoa maailmanlaajuista kasvua geopoliittisten konfliktien ja Yhdysvaltojen arvaamattoman kauppapolitiikan aiheuttaman epävarmuuden keskellä. Euroopan kilpailukyvyn parantaminen kestävyyteen, digitaaliseen infrastruktuuriin ja strategisiin aloihin tehtävillä investoinneilla on taloustutkimuslaitosten mukaan olennaisen tärkeää.

Vähennettävä dollarin määräävää asemaa

Lähes puolet AIECEn kyselyyn vastanneista taloustieteilijöistä kannattaa ajatusta, jonka mukaan EU:n olisi liityttävä aloitteisiin, joilla pyritään vähentämään Yhdysvaltojen dollarin määräävää asemaa (ks. kuvio 1). Lisäksi 40 prosenttia vastaajista suosittelee, että EU antaisi kohdennettua tukea niille toimialoille, joihin Yhdysvaltojen kauppapoliittiset toimenpiteet nyt osuvat.

Sitä vastoin enemmistö kyselyyn osallistuneista taloustieteilijöistä vastustaa ehdotuksia, joilla pyritään lisäämään amerikkalaisten tuotteiden markkinoillepääsyä ja edistämään niiden kulutusta EU:ssa.

Kuvio 1: Ehdotetut reaktiot Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaan.

Kuvio 1: Ehdotetut reaktiot Yhdysvaltojen kauppapolitiikkaan. Huom: Kuviossa esitetään AIECEn jäsenten arvioita tietyistä ehdotuksista, jotka koskevat sitä, miten EU:n tulisi vastata Yhdysvaltojen nykyiseen kauppapolitiikkaan. (Esimerkki kuvion lukemisesta: Ehdotuksesta, jonka mukaan EU:n olisi poistettava yhdysvaltalaisten autojen tuontitullit, 5 ekonomistia oli samaa mieltä, 10 neutraalia, 7 eri mieltä ja 1 täysin eri mieltä.)

EU:n finanssipoliittisia sääntöjä ei tulisi höllentää

AIECEn tuoreessa kyselyssä kysyttiin jäsenlaitoksilta muun muassa myös, pitäisikö EU:n finanssipoliittisia sääntöjä höllentää ja onko julkisen velan lisääminen suositeltavaa. Kuten kuviosta 2 käy ilmi, enemmistö vastaajista vastusti finanssipoliittisten sääntöjen höllentämistä ilmastonsuojelun tehostamiseksi.

Mielipiteet jakautuivat kuitenkin sen suhteen, pitäisikö sääntöjä höllentää puolustusmenojen lisäämiseksi.

Kuvio 2: AIECEn jäsenten arviot EU:n finanssipoliittisten sääntöjen höllentämisestä.

Kuvio 2: AIECEn jäsenten arviot EU:n finanssipoliittisten sääntöjen höllentämisestä. Huom: Kuvio osoittaa, suosittelevatko AIECEn jäsenet EU:n finanssipoliittisten sääntöjen höllentämistä tiettyihin poliittisiin tarkoituksiin. (Esimerkki: 3 ekonomistia suosittelee toimenpidettä voimakkaasti, 3 suosittelee sitä, 4 on neutraaleja ja 12 vastustaa ehdotusta ilmastonsuojelun tehostamiseksi.)

Kevään 2025 AIECEn yleisennusteessa esitetään kattavat makrotaloudelliset näkymät Euroopan taloudelle. Se sisältää myös jäsenlaitosten yksityiskohtaisia arvioita keskeisistä suhdanteista, politiikasta ja rakenteellisista kysymyksistä.

— Etlan tutkijat ovat jo pitkään tuottaneet ajantasaista tietoa erityisesti raaka-aineiden maailmanmarkkinoiden kehityksestä AIECEn kokouksiin. Tämän kevään esityksessäni keskityin juuri tähän aiheeseen, ja keskustelimme eurooppalaisten kollegoiden kanssa erityisesti globaaleista kauppapoliittisista haasteista, sanoo Etlan tutkija Ville Kaitila.

Kaikki esitykset ovat ladattavissa järjestön verkkosivuilta.

— Aktiivinen osallistuminen tukee myös Etlan ennusteryhmäläisten omaa ennuste- ja seurantatoimintaa. AIECEn kokouksissa tarkastellaan talouskehitystä laaja-alaisesti ja keskustellaan talouspolitiikasta eri EU-maissa, Britanniassa, Sveitsissä ja Norjassa. Verkostoituminen eurooppalaisten kollegoiden kanssa on erityisen tärkeää nyt, kun taloudessa tapahtuu isoja asioita nopealla tahdilla, sanoo Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksella on Euroopassa laaja yhteistyökumppanien verkosto. Etla on jäsenenä paitsi suhdanne-ennusteita laativien tutkimuslaitosten liitossa AIECEssa, myös talouspolitiikkaa tutkivien tutkimuslaitosten ENEPRI-verkostossa sekä euroalueen suhdannekehitystä ennustavassa ja talouspolitiikkaa arvioivassa EUROFRAME-verkostossa.

 

Vuonna 1957 perustettu Euroopan taloudellisten tutkimuslaitosten liitto AIECE yhdistää 40 jäsenlaitosta ja tarkkailijaa 19 maasta ja viidestä kansainvälisestä järjestöstä. Yhdistys kokoontuu kaksi kertaa vuodessa vaihtamaan näkemyksiä Euroopan talouksien talousnäkymistä ja keskustelemaan talouspolitiikasta sekä talouden rakenteellisesta kehityksestä. AIECE on yksi harvoista riippumattomista foorumeista, joilla Euroopan talousnäkymiä arvioidaan säännöllisesti ja järjestelmällisesti. Lisätietoja on osoitteessa: https://www.aiece.org/about-aiece.

 

Linkki koko AIECE-raporttiin: www.aiece.org/general-meetings