EUROFRAME-ennuste julki: Poliittiset riskit varjostavat Euroopan kasvua

TIEDOTE

27.2.2017

Euroopan talous kohtalaisella kasvu-uralla, poliittiset riskit varjostavat kasvua

Euroalueen talous kasvaa tänä vuonna kohtalaista 1,6 prosentin ja ensi vuonna 1,5 prosentin vauhtia, arvioivat Euroopan johtavat taloustutkimuslaitokset tänään julkaistussa yhteisessä EUROFRAME-ennusteessaan.

Työttömyyden odotetaan euroalueella laskevan ja inflaation pysyvän lähivuosinakin 1,4 prosentissa eli selvästi alle Euroopan keskuspankin tavoitteen, vaikka kuluttajahinnat ovat viime aikoina kallistuneet energian hinnannousun johdosta.

– Talouden näkymät ovat aiempaa positiivisemmat, mutta euforiaan ei ole kuitenkaan aihetta. Poliittisia riskejä riittää niin euroalueella kuin muuallakin maailmassa, huomauttaa tutkija Markku Lehmus Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta. Lehmus on yksi EUROFRAME-ennusteen laatijoista.

Etla puolestaan on yksi kymmenestä EUROFRAME-ennustetta laativista eurooppalaisista taloustutkimuslaitoksista. Yhteisen ennusteen laadintaan osallistuu arvostettuja tutkimuslaitoksia ympäri Eurooppaa, muun muassa DIW Berlin ja IfW-Kiel Saksasta, National Institute of Economic and Social Research (NIESR) Britanniasta ja Bureau for Economic Policy Analysis (CPB) Hollannista.

Erillisessä Brexit-analyysissään tutkimuslaitokset pitävät mahdollisena, että Britannian EU-erolla on merkittäviä seuraamuksia pitkällä aikavälillä koko euroalueelle. Suomen osalta Brexitin vaikutukset ovat kuitenkin rajalliset, EUROFRAME-ennusteessa todetaan.

Lisätietoja: tutkija Markku Lehmus, ETLA p. 044-5498455

Liitteenä tänään julkaistu EUROFRAME-raportti talvi 2016/2017. Etla julkistaa tuoreen, Suomea koskevan talousennusteensa keskiviikkona 22.3.

Viestintäpäällikkö Tytti Sulander, ETLA p. 040-5051241