ETLA ennustaa Google-hakujen avulla työttömyyttä Euroopassa

ETLA on kehittänyt yhteistyössä 28 eurooppalaisen tutkimuslaitoksen kanssa uuden ETLAnow-ennustetyökalun, joka ennakoi työttömyyden kehitystä jokaisessa EU-maassa. ETLAnow hyödyntää ennusteissa Googlen hakutietoja ja Eurostatin virallisia aineistoja.

Kansainvälisen yhteistyöprojektin tarkoituksena on ollut selvittää, voiko big dataa – uusia massiivisia tietoaineistoja – hyödyntää talouden ennustamiseksi.
”Halusimme näyttää asian myös käytännössä”, ETLA:n tutkija Joonas Tuhkuri kertoo. ”ETLAnow on esimerkki tästä.” Tuhkuri kertoo, että uudet aineistot mahdollistavat parempia ennusteita taloudesta erityisesti sen käännekohdissa, kuten talouskriisin kynnyksellä. Tästä on myös käytännön hyötyä: tarkemmat talousennusteet palvelevat yritysten ja yhteiskunnan päätöksentekoa.

Aiemmin ETLA on käyttänyt Google-hakuja talouden ennustamiseksi Suomessa (ETLA Raportit 31). Nyt uudet aineistot ja menetelmät ovat mahdollistaneet sen, että ETLAnow tuottaa ennusteita myös ulkomaille. Tulevaisuudessa ETLAnow laajentuu koskemaan muitakin talouden ilmiöitä, kuten asuntomarkkinoiden kehitystä.

ETLAnow on ensimmäinen internetin suuria aineistoja hyödyntävä talousennuste, joka on julkisesti saatavilla. ETLA osallistuu vuoden 2016 aikana kansainväliseen ennustekilpailuun uudella ennusteellaan.

Tällä hetkellä ETLAnow tuottaa automaattisesti joka aamu uuden ennusteen työttömyyden kehityksestä Euroopassa. Ennusteet ovat julkisesti saatavilla osoitteessa www.etlanow.eu. Ennusteita voi seurata reaaliaikaisesti myös Twitterissä @ETLAnow. ETLAnow on kuvattu tarkemmin uudessa raportissa ”ETLAnow: A Model for Forecasting with Big Data — Forecasting Unemployment with Google Searches in Europe” (ETLA Raportit 54). Euroopan laajuinen ETLAnow on esitelty ensimmäisen kerran 25.5.2016 Brysselissä.

Lisätietoja:

Tutkija Joonas Tuhkuri, ETLA, tel. 050 358 6292, email. joonas.tuhkuri@etla.fi
Toimitusjohtaja Petri Rouvinen, Etlatieto, tel. 050 367 3474, email. petri.rouvinen@etla.fi

Hae tiedote pdf-tiedostona.