Tuoreen tutkimuksen mukaan tuottavuuskasvu eurooppalaisten yritysten arvoketjuissa on hyytynyt vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen – nopeasta teknologisesta kehityksestä huolimatta. Tutkimus osoittaa uuden laskentamenetelmän ja Kiinan kanssa tehtyjen kauppasopimusten vaikutusten avulla, että arvoketjujen kansainvälistyminen 2000-luvun alkupuolella johti tuottavuuden parantumiseen. Samalla aineettomat investoinnit ovat korostuneet. Nykyinen globalisaatiokehitys pakottaa pohtimaan aikaisempien eurooppalaisten kasvustrategioiden kestävyyttä.
Globalisaation hidastuminen ja Yhdysvaltojen viimeaikaiset politiikkamuutokset ovat heikentäneet kansainvälistä työnjakoa ja resurssien uudelleenallokointia. Tuoreen Etla-tutkimuksen Growth in Chains: EU Value Chain Productivity and its Slowdown (Etla Working Papers 128) tulokset osoittavat, että EU15-maiden toimialojen arvoketjujen kokonaistuottavuuden kasvu on pysähtynyt vuoden 2008 jälkeen.
Arvoketju kuvaa yleisesti hyödykkeen vaiheittaista jalostumista raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi. Nyt julkistetussa tutkimuksessa on tarkasteltu arvoketjujen kokonaistuottavuutta EU15-maissa vuosina 1995–2017. Analyysissä hyödynnettiin uudenlaista tuottavuuden mittaria, joka huomioi globalisaation myötä monimutkaistuneet ja kansainvälistyneet arvoketjut tuotannossa.
Kokonaistuottavuuden kasvun pysähtymistä vuoden 2008 jälkeen selittävät varsinaisen lopputuotteen valmistavan toimialan heikko tuottavuuskehitys, mutta myös arvoketjun muiden osien lievä tuottavuuden lasku.
Tulosten mukaan liiketoimintaan liittyvät aineettomat investoinnit, kuten esimerkiksi osaaminen ja brändi, ovat niin sanottujen ”läikkymisvaikutusten” kautta yhteydessä arvoketjujen kokonaistuottavuuden kasvuun.
— Eri toimialojen välillä on suurta vaihtelua tuottavuudessa. Tulostemme perusteella liiketoimintaan liittyvä aineeton pääoma, kuten osaaminen ja brändi, vaikuttaa merkittävästi arvoketjujen kokonaistuottavuuteen. Aineettomien investointien roolin ymmärtäminen on keskeistä, jotta voidaan ennakoida ja tukea arvoketjujen tuottavuutta entistä epävarmemmassa maailmassa. Tutkimus vaatii arvoketjujen tuottavuuden parempaa mittaamista, sanoo Etlan tutkimusjohtaja, FT Tero Kuusi.
Tutkimuksessa selvitettiin globaalien investointiesteiden poistamisen vaikutuksia yritysten arvoketjuissa. Erityistarkastelussa oli nykyisten arvoketjujen keskeisen toimijan eli Kiinan ja EU-maiden kahdenvälisten investointisopimusten vaikutus arvoketjujen tuottavuuteen.
— Havaitsimme, että Kiinan ja EU-maiden väliset investointisopimukset ovat lisänneet arvoketjujen tuottavuutta erityisesti yksityisellä sektorilla. Teollisuudessa arvoketjun tuottavuuskasvu on tullut pääosin lopputuotteet valmistavilta toimialoilta, kun taas palveluissa koko ketjussa on tapahtunut tuottavuuskasvua. Samalla liiketoimintaan liittyvät aineettomat investoinnit, kuten osaaminen ja brändi, kasvoivat merkittävästi, sanoo Etlan tutkija, KTT Sakari Lähdemäki.
Tutkijat nostavat esiin myös huolen, että globalisaation hidastumisen ja kauppasotien kasvavien riskien vaikutukset arvoketjujen tuottavuuskehitykseen ovat jatkossa negatiivisia.
Kuusi, Tero – Lähdemäki, Sakari: “Growth in Chains: EU Value Chain Productivity and its Slowdown” (Etla Working Papers 128)
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
Vaihde ja vastaanotto avoinna arkisin klo 8.30–15:30.
+358 (09) 609 900