Miten AI vaikuttaa työelämään? – Katso Etla-seminaarin tallenne

Keskiviikkona 14. toukokuuta järjestetyssä Etlan Cartagena-seminaarissa pohdittiin laajasti tekoälyä ja sen tuomia muutoksia muun muassa työelämään. Monivuotinen Etlan tutkimushanke Cartagena tuottaa tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden hyvinvointivaikutuksista. Hankkeen ensimmäisessä seminaarissa käytiin läpi osatutkimusten tuloksia. Tilaisuutta pystyi seuraamaan Wintergardenissa Helsingissä tai livestriimin kautta.

Tilaisuuden avasi Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi kertomalla Business Finlandin rahoittamasta Cartagena-tutkimushankkeesta ja tekoälytutkimuksen tuloksista.

Cartagena-hankkeessa tuotetaan tietoa yritysten liiketoimintaa ja työmarkkinoita muokkaavista muutosvoimista sekä innovaatioiden ja vihreän siirtymän hyvinvointivaikutuksista, kertoi Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Keynote-puheenvuoron piti Örebron yliopiston apulaisprofessori Magnus Lodefalk, joka on AI-Econ Lab-laboratorion perustaja ja toinen johtaja Örebron yliopistossa. Hän tutkii erityisesti yritysten kasvun ajureita ja esteitä sekä näiden tekijöiden vaikutuksia työpaikkoihin, palkkoihin ja talouskasvuun.

Puheenvuorossaan Lodefalk kertoi AI:n vaikutuksista työelämään, stressiin ja eriarvoisuuteen.

Lodefalkin mukaan tekoäly vaikuttaa monella tavalla työelämään.

— Tekoälyn myötä voimme odottaa uusia työpaikkoja, uusi työtehtäviä ja jopa uusia aloja, Lodefalk toteaa.

Örebron yliopiston apulaisprofessori Magnus Lodefalk kertoi, miten tekoäly vaikuttaa työelämään.

Tekoäly voi vaikuttaa monella tavalla työntekijöiden stressiin esimerkiksi muuttamalla työn vaatimuksia, sisältöä, kestoa, työkaluja ja yhteistyötä työkavereiden kanssa.

Pohjoismailla on etu tekoälyn suhteen ja teknologinen kehitys on tie kasvuun ja hyvinvointiin. Huolenaiheena on, aiheuttaako tekoäly eriarvoisuutta, Lodefalk tiivistää puheenvuoronsa.

Seminaari jatkui Etlan tutkija Otto Kässin puheenvuorolla. Kässi kertoi tuoreita tutkimustuloksia työn, työurien ja työllisyyden tulevaisuudesta. Esimerkiksi ChatGPT:n tulo ei vaikuttanut negatiivisesti työn kysyntään.

Viimeisen puheenvuoron piti tutkija Kaisa Lähteenmäki-Smith VTT:sta. Hän kertoi toisesta meneillään olevasta tekoälytutkimuksesta ja sen alustavista tuloksista.

Lopuksi Lodeflak vastasi yleisön esittämiin kysymyksiin.

Tilaisuuden juonsi Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander. Tallenne on nyt katsottavissa tästä artikkelista tai Etlan YouTube-kanavalta.

Liitteet

Tero Kuusen esittelemät kalvot 14.5.2025

Tutkimusjohtaja Tero Kuusen kalvot Cartagena-tilaisuudessa 14.5.2025

Lataa

Otto Kässin esittelemät kalvot 14.5.2025

Tutkija Otto Kässin kalvot Cartagena-tilaisuudessa 14.5.2025

Lataa