Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos
ValikkoEtusivuTavoitteetOsallistujatTapahtumatJulkaisutLinkkejäOsallistujille
ETLAPTHanketta rahoittaa Työsuojelurahasto
Tavoitteet

Tämän tutkimushankkeen keskeisenä tavoitteena on paikata olemassa olevia tiedon puutteita ja tuottaa uutta tietoa yksityisen sektorin palkkarakenteen kehityspiirteistä hyödyntämällä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) jäsenyritysten palkkatilastoja aikaisempaa systemaattisemmalla tavalla.

Kattavan pitkän aikavälin kuvan muodostamiseksi sektorin palkkarakenteesta ja sen kehityksestä niin yksilö-, toimipaikka- kuin yritystasolla käytetään monipuolisia eri tilanteisiin parhaiten sopivia tilastollisia mittareita, indeksejä ja analyysimenetelmiä. Tuloksia esitellään projektiryhmän järjestämissä tilaisuuksissa ja tuloksien pohjalta laaditaan yleistajuinen suomenkielinen kirjaraportti. Erityisteemaksi nostetaan vähimmäispalkat ja niiden vaikutukset kaupan alalla. Tutkitaan työehtosopimuksissa määräytyvien alempien taulukkopalkkojen vaikutusta palkkajakaumaan ja erityisesti nuorten työllisyyteen hyödyntämällä niitä poikkeuksia, joita vähimmäispalkkoihin sovittiin työmarkkinaosapuolten kesken 90-luvulla. Työn pohjalta laaditaan yleistajuisia ja tieteellisiä kirjoituksia.

Hankkeen toisen vaiheen tavoitteet:

Laajentaa ja syventää ensimmäisen osan tuottamaa tietopohjaa yksityisen sektorin palkkarakenteesta ja sen pitkän aikavälin keskeisistä muutoksista. Tässä jatkohankkeessa pureudutaan kahteen haastavaan kysymykseen: Mitkä päätekijät ovat vaikuttaneet yksityisen sektorin ja varsinkin teollisuuden toimihenkilöiden ja palvelualoilla työskentelevien palkkarakenteen muutoksiin ja minkä mekanismien kautta? Mitä seurauksia voidaan ennakoida toteutuneen kehityksen ja siihen vaikuttaneiden taustojen pohjalta ottaen huomioon viimeaikaiset painotukset solmituissa työehtosopimuksissa? Hakemalla vastauksia näihin ajankohtaisiin kysymyksiin hanke tuottaa uutta, syvällistä analyyttistä niin työmarkkinaosapuolia kuin myös poliittisia päätöksentekijöitä tukevaa tietoa niistä muutostekijöistä, jotka ovat vaikuttaneet ja tulevat vaikuttamaan suomalaisen palkkarakenteen kehitykseen.

Hankkeessa analysoidaan yksityisen sektorin palkkarakenteen muutoksen taustoja ja seurauksia tarkemmin erillisten mutta toisiinsa läheisesti kytkettyjen tutkimuskysymysten avulla. Tarkastelun kohteena ovat: palkkajakauman muoto ja työvoiman rakenteen muutos, funktionaalinen tulonjako ja teollisuuden rakennemuutos, palkkausjärjestelmien muutoksen vaikutus palkkatasoon ja palkkaeroihin, tehtävärakenteiden muutos ja työpaikka- ja työntekijävirrat sekä urakatkosten vaikutus palkkatasoon ja palkkakehitykseen.

Tutkimusten pohjalta laaditaan sekä yleistajuisia että tieteellisiä kirjoituksia. Tuloksia esitellään niin hankkeen ohjausryhmälle kuin myös projektiryhmän järjestämissä muissa tilaisuuksissa.

Vuoden 2008 aikana keskitytään seuraaviin teemoihin:
1.   Palkkajakauman muoto ja työvoiman rakenteen muutos
2.   Funktionaalinen tulonjako ja teollisuuden rakennemuutos
3.   Palkkausjärjestelmien muutoksen vaikutus palkkatasoon ja palkkaeroihin
4.   Tehtävärakenteiden muutos ja työpaikka- ja työntekijävirrat
5.   Urakatkosten vaikutus palkkatasoon ja palkkakehitykseen.

Hankkeen kolmannen vaiheen tavoitteet:

Laajennetaan ja syvennetään toisen vaiheen kolmen viimeisen tutkimusosion tarkasteluja. Erityisteemoiksi nostetaan palvelualojen palkkausjärjestelmien muutoksen vaikutus palkkatasoon ja palkkaeroihin, sairauspoissaolojen riippuvuus työpaikkainnovaatioista sekä yritysten sisäisten työmarkkinoiden vaikutus palkkaerojen kehitykseen.

Yhteistyöhankkeen toisen ja kolmannen vaiheen tutkimuksista, tuloksista ja päätelmistä laaditaan erillinen suomenkielinen, laajalle yleisölle tarkoitettu loppuraportti, joka julkaistaan hankkeen päätösseminaarissa. Loppuraporttiin koottavaa tietoa voidaan hyödyntää työmarkkinoiden kentällä ja erityisesti työmarkkinajärjestöjen toiminnassa.