Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos
Tutkimushankkeen perustavoite voidaan kiteyttää seuraavasti: selvitetään, miten teknologinen kehitys on muovannut työtehtävien rakennetta ja miten tehtävärakenteiden muutos on heijastunut ja tulee jatkossa todennäköisesti heijastumaan työpanoksen laatuun, ansioiden ja niiden erien kehitykseen sekä edelleen tuottavuuteen ja kannattavuuteen suomalaisilla työmarkkinoilla. Tämän perustavoitteen saavuttamiseksi suoritettavat tarkastelut on eritelty kolmeen, toisiaan tiiviisti tukevaan osioon.

Tutkimushankkeen ensimmäisessä osiossa luodaan kokonaiskuva yksityisen sektorin työtehtävien rakenteiden pitkän aikavälin muutoksista. Osiossa pohditaan havaittujen muutosten taustalla olevia kehityssuuntia ja erityisesti teknologisen kehityksen sekä ulkoistamisen merkitystä. Lisäksi osiossa tarkastellaan liikkumista eri työtehtävien välillä. Osion tavoitteena on antaa uutta ja monipuolista perustietoa keskeisestä työmarkkinoiden toimivuuteen vaikuttavasta ilmiöstä, jota on kuitenkin Suomessa toistaiseksi tutkittu vähän. Samalla osion yksilö- ja työtehtävätason tarkastelut luovat perustan tutkimushankkeen toisessa ja kolmannessa osiossa suoritettaville tarkasteluille, joissa pääpaino siirtyy työtehtävien rakennemuutoksen vaikutuksiin työpanoksen laadun ja ansioiden kehitykseen ja sitä kautta tuottavuuteen ja kannattavuuteen.

Tutkimushankkeen toisessa osiossa analyysit viedään yritys- ja toimialatasolle. Osion tavoitteena on selvittää, mikä merkitys työntekijävirroilla ja työvoiman rakennemuutoksella (erityisesti työtehtävien suhteen) on eri toimialojen ansiotasokehitykseen. Erityistä huomiota kiinnitetään ansiotason ja sen erien suhdannevaihteluun ja tämän suhdannevaihtelun lähteisiin. Toisin sanoen, osiossa pureudutaan sopimuskorostusten ja toteutuneiden palkankorotusten erotuksen (eli niin sanotun 'palkkaliukuman') osatekijöihin ja taustoihin sekä siihen, miten näiden suhteellinen merkitys on vaihdellut yli ajan. Osio tuottaa siten monipuolista perustietoa ansiotasokehityksen ja suhdannetilanteen välisestä riippuvuudesta. Tätä riippuvuussuhdetta ei voida tyydyttävällä tavalla arvioida toimialojen keskimääräistä ansiotasokehitystä mittaavilla indeksiluvuilla. Lisäksi osiossa selvitetään, kuinka yksilötason sopimuskorotuksista riippumaton ansiokehitys ja työvoiman rakennemuutos riippuvat suhdannekehityksestä eri toimialoilla.

Tutkimushankkeen kolmannessa ja viimeisessä osiossa syvennetään edellisen osion yritys- ja toimialatarkasteluja. Osiossa tarkastellaan työntekijävirtojen ja työvoiman rakennemuutoksen (erityisesti työtehtävien suhteen) vaikutusta eri toimialojen työtuntien eli työpanoksen laatuun ja sitä kautta toimialojen keskiansioiden kehitykseen ja edelleen toimialojen tuottavuuteen ja kannattavuuteen. Osion tavoite on siis selvittää, missä määrin toimialojen ansiokehitys ja sen suhdannedynamiikka selittyvät työpanoksen laadun muutoksella.

Koska tutkimushankkeessa tarkastellaan laajapohjaisesti suomalaisten työmarkkinoiden rakennemuutosta erityisesti työtehtävien osalta sekä arvioidaan monipuolisesti todetun rakennemuutoksen vaikutusta työpanoksen laadun ja ansiotason kehitykseen sekä edelleen tuottavuuteen ja kannattavuuteen, tuotetuista tuloksista on hyötyä monelle taholle.