Tunne nykyhetki, jotta ymmärrät tulevan -reaaliaikaisesta indikaattorimittauksesta uutta potkua talouden ennustamiseen

Nowcasting eli reaaliaikainen talousindikaattorimittaus voi lyhentää merkittävästi talouden tilaa kuvaavan informaation julkaisuviivettä, osoittaa tuore Etla-tutkimus. Kun esimerkiksi suhdannetilastojen aineisto saadaan ennusteisiin vasta 1-2 kk viiveellä, voidaan nowcastingin avulla päästä ennustamaan lähes reaaliaikaisesta datasta. Etla ja Tilastokeskus kehittävät parhaillaan yhteishankkeena reaaliaikaista indikaattorimittausta, ja alustavat tulokset ovat rohkaisevia.

Talouden ennustamisen yksi monista ongelmista on jäljessä laahaava tieto. Koska tilastoaineistot valmistuvat usein vasta 1-2 kuukauden viiveellä, ovat reaaliaikaisten talousindikaattorien mittausmenetelmät viime vuosina yleistyneet niin taloustutkimuslaitoksissa kuin muissakin vastaavis­sa instituutioissa meillä ja muualla.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paolo Fornaro osoittaa tuoreessa raportissaan (Etla Muistio 59), kuinka uusien menetelmien ja parempien aineistojen avulla nykyisiä suhdannetilastojen julkaisuvii­veitä voitaisiin lyhentää merkittävästi. Raportissa tarkastellaan ennustamisen ja reaa­liaikaisten talousindikaattorien (nowcasting) välistä yhteyttä sekä Etlan ja Tilastokeskuksen meneillään olevaa tutkimushanketta, jossa pyritään ke­hittämään reaaliaikaista talousindikaattorimit­tausta.

– Hanke on ollut meneillään vasta jonkin aikaa, mutta alustavat tulokset ovat rohkaisevia. Näyttää siltä, että julkaisuviivettä on mahdollista ly­hentää merkittävästi ilman, että mittaustark­kuus kovin olennaisesti heikkenisi, Fornaro toteaa.

Esimerkkejä nowcastingista ovat Etlan jo nyt julkaisemat ETLAnow-ennusteet, jotka on kehitetty yhteistyössä 29 eurooppalaisen tutkimuslaitoksen kanssa. ETLAnow tuottaa ennusteen työttömyysasteesta jokaisessa 28 EU-maassa käyttäen reaaliaikaisia tietoja työttömyyteen liittyvistä Google-hauista ja tuoreimpia Eurostatin tietoja työttömyysasteesta. ETLAnow-asunnot puolestaan tuottaa ennusteen asuntohintaindeksistä ja indeksin muutoksesta käyttäen reaaliaikaisia tietoja asuntoihin liittyvistä Google-hauista ja Tilastokeskuksen tietoja asuntohinnoista.

 

Lisätietoja: tutkija Paolo Fornaro, ETLA, paolo.fornaro@etla.fi ja ennustetoiminnasta vastaava tutkimusjohtaja Markku Kotilainen, ETLA p.050-351 1192, markku.kotilainen@etla.fi