Etlan tutkimustoiminta keskittyy kahteen teema-alueeseen ja tutkimusta tehdään neljässä eri tutkimusryhmässä.
Tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten talouspolitiikalla voidaan edistää yritysten välistä kilpailua ja toimintaedellytyksiä Suomessa sekä parantaa suomalaisen tuotannon kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla.
Tutkimusaiheita
Tutkimuskohteina ovat keskeisten muutosvoimien vaikutukset elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin ja Suomen talouspolitiikan reunaehtoihin.
Tutkimusaiheita
Työmarkkinoiden ja koulutuksen tutkimuksen painopisteenä on työn murros ja siihen sopeutuminen. Teknologinen kehitys, globalisaatio ja väestörakenteen muutos vaikuttavat työvoiman rakenteeseen ja työmarkkinoilla vaadittavaan osaamiseen. Samaan aikaan työllisyysastetta tulisi nostaa julkisen talouden vahvistamiseksi.
Tutkimuksen ydin on kilpailun merkitys taloudessa. Miten markkinat toimivat ja miten sääntely ja julkinen sektori vaikuttavat yritysten strategioihin ja markkinoiden toimintaan? Erityiskohteena on, miten digitalisaatio ja datamarkkinat vaikuttavat yritysten toimintaan ja niiden väliseen kilpailuun. Tutkimusekohteina ovat myös vientiyritysten menestyksen taustatekijät sekä kauppapolitiikan muutokset ja niiden taloudelliset vaikutukset.
Julkisen talouden tutkimuksen painopisteinä ovat sosiaaliturvan rahoitukseen ja yksityisen ja julkisen sektorin työnjakoon liittyvät asiat. Talouspolitiikan analyysissa korostuu julkisen talouden kestävyys ja siihen liittyvien toimintastrategioiden luominen ja arviointi. Makrotalouden tutkimuskohteina ovat Suomen ja maailman kokonaistalouden kehitys ja sen vaikutukset suomalaiselle elinkeinoelämälle.
Tutkimukset käsittelevät yritysten, toimialojen ja kansantalouden uudistumista. Usein mielenkiinnon kohteena ovat globalisaatioon tai teknologiseen kehitykseen liittyvät epäjatkuvuudet ja murrokset. Monet ohjelman hankkeista ovat vahvasti poikkitieteellisiä. Lähes joka hankkeessa on mukana yhteistyötä yritysten tai muiden sidosryhmien kanssa.
Arkadiankatu 23 b, 00100 HELSINKI
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
Vaihde ja vastaanotto avoinna arkisin klo 9–15:30.
+358 (09) 609 900