Valmennuskursseilla yhteys opiskelupaikan saantiin – kurssin hinta ei ratkaise

Opiskelupaikan saanti onnistuu parhaiten niillä hakijoilla, jotka ovat käyneet valintakokeeseen valmentavan kurssin. Kurssin käyminen ei kuitenkaan automaattisesti takaa opiskelupaikkaa, osoittaa tänään julkaistu tutkimus. Maksullisten valmennuskurssien ongelmana on se, että ne lisäävät hakijoiden eriarvoisuutta, perhetaustaa tasa-arvoistava piirre jää tähän nähden vaatimattomaksi.

Kaupallisista valmennuskursseista on tullut kasvava bisnes. Valmennuskurssit ovat saaneet etenkin vaikeapääsyisillä koulutusaloilla varsin merkittävän roolin valintakokeisiin valmentautumisessa. Yliopistojen opiskelijavalinnoissa halutaankin lisätä ylioppilastodistuksen painoarvoa, jotta ongelmallisiksi ja eriarvoistaviksi koettujen maksullisten valmennuskurssien merkitystä voitaisiin vähentää.

Etlan tutkimusjohtaja Rita Asplundin ja tutkimussihteeri Pekka Vanhalan tänään julkaistun tutkimuksen keskeinen johtopäätös on, että alan valintakokeeseen valmentavan kurssin käyneet – taustastaan riippumatta – pärjäsivät muita paremmin opiskelupaikan saannissa.

– Emme pysty tuloksiemme pohjalta väittämään, että kursseille osallistumisen ja opiskelupaikan saamisen välillä esiintyy selkeä ja kiistämätön syy–seurausyhteys. Tuloksemme viittaavat kuitenkin vahvasti siihen, että opiskelupaikan saanti on yhteydessä valmennuskurssin käymiseen, toteaa Etlan Rita Asplund.

Esimerkiksi tutkimuksen valmennuskurssikyselyyn vastanneista oikeustieteen hakijoista valmennuskurssin käyneillä oli 2,5-kertainen todennäköisyys saada alan opiskelupaikka.

Koska hakijoiden mahdollisuudet osallistua valmennuskursseille vaihtelevat erityisesti perhetaustan mukaan, liittyy valmennuskursseihin selkeä eriarvoistava piirre. Mitä korkeammin koulutetut vanhemmat hakijalla on, sitä todennäköisemmin hän käy alan valintakokeeseen valmentavan kurssin ja sitä todennäköisemmin hän myös saa tavoittelemansa opiskelupaikan.

Siltä osin kuin heikommasta perhetaustasta tulevilla hakijoilla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua valmennuskursseihin, niihin liittyy kuitenkin myös tasa-arvoistava piirre. Sen merkitys jää kuitenkin varsin pieneksi, koska heikommasta perhetaustasta tulevat ovat aliedustettuina vaikeapääsyisten alojen hakijoiden kuten myös alojen valmennuskursseille osallistuneiden joukossa.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, ettei kurssin hinnalla ole merkitystä opiskelupaikan saannissa. Hyväksymisaste ei siis aina ole korkein kalleimman kurssin käyneillä.

Tutkimus on julkaistu Opiskelijavalinnat ja korkeakouluopintojen nopeuttaminen -raportissa, joka on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

 

Lisätietoja:

Tutkimusjohtaja Rita Asplund, ETLA, p. 050-594 2311, rita.asplund@etla.fi

Erikoistutkija Sakari Ahola, RUSE, p. 02-333 5877, sakari.ahola@utu.fi

Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto, p.  040-485 4820/ 02-953 30117, ilmari.hyvonen@minedu.fi

Tutkimusraportti on ladattavissa osoitteesta: www.tietokayttoon.fi /julkaisut

Lue myös koko hankkeen tiedote: www.tietokayttoon.fi/ajankohtaista