Lukukausimaksut vai ei? Taloustutkijoiden seminaari kirvoitti keskustelua

Paneelikeskustelussa Markus Jäntti ja Hanna Virtanen.

Taloustieteellisen yhdistyksen seminaari korkeakoulujen lukukausimaksuista nostatti kiivastakin keskustelua maanantaina 15.5. Helsingin yliopiston Economicumissa. Keskustelua alustivat Niku Määttänen ja Hanna Virtanen Etlasta, Hannu Karhunen Jyväskylän yliopistosta sekä Markus Jäntti (VATT/HY).

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen kävi läpi yksityiskohtaisesti Vesa Vihriälän kanssa tekemäänsä muistiota, ja perusteli lukukausimaksuja tehokkaana ja oikeudenmukaisena ratkaisuna korkeakoulutuksen nykyisen rahoitusvajeen paikkaamiseksi.

– Lukukausimaksujen johdosta julkiset varat voisivat myös säästyä sellaisiin kohteisiin, jotka ovat tärkeämpiä sosiaalisen liikkuvuuden kannalta, Määttänen lisäsi ja viittasi varhaiskasvatuksen merkitykseen.

HS:n toimittaja Paavo Teittinen veti paneelia, johon osallistuivat myös Hannu Karhunen ja Niku Määttänen.

“Järjestelmän yksityiskohdilla merkitystä”

Hanna Virtanen Etlasta ymmärsi huolta siitä, että erot eri sosioekonomisten ryhmien osallistumisessa korkeakoulutukseen voisivat lukukausimaksujen myötä kasvaa. Hän kuitenkin huomautti, että sosioekonomiset erot ovat jo nyt merkittäviä eli yliopistoihin hakeutuu enemmän koulutettujen ja paremmin toimeentulevien perheiden lapsia.

– Järjestelmän yksityiskohdilla on paljon merkitystä, ja kymmenessä maassa onkin jo otettu käyttöön järjestelmä, jossa opintolainen takaisinmaksu on sidottu yksilön myöhempiin tuloihin, Virtanen kertoi.

Tällaista takaisinmaksujärjestelmää ovat myös Etlan Määttänen ja Vihriälä ehdottaneet muistiossaan.

Tutkijatohtori Hannu Karhunen Jyväskylän yliopistosta muistutti niin ikään puheenvuorossaan, ettei mahdollisuuden tasa-arvossa ole korkeakoulutuksen suhteen tapahtunut kovin suurta parannusta 20-30 viime vuoden aikana.

VATT:n ja Helsingin yliopiston yhteinen professori Markus Jäntti vastusti esitystä lukukausimaksujen käyttöönotosta. Hän toi esiin vaihtoehtoisen suunnitelmansa, jossa yliopistoja voitaisiin pääomittaa takautuvalla lukukausimaksulla yksilön tulojen ylittäessä myöhemmin tietyn rajan tai vaihtoehtoisesti perintöveron nostolla, mikä suunnattaisiin yliopistoille. Hän korosti painottavansa jälkimmäistä eli perintöveron nostoa.

Taloustieteellisen yhdistyksen seminaariyleisön joukossa oli niin opiskelijoita, tutkijoita kuin kansanedustajiakin.

Seminaariesitelmien kalvot on luettavissa linkkien avulla  Taloustieteellisen Yhdistyksen sivuilta seminaariohjemasta. Pääset niihin myös tästä.