Etlan ensimmäinen koodi julki: energia-alalle älykkäitä sopimuksia

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos julkistaa ensimmäisen Etlan kehittämän lähdekoodin. Sen avulla sähkömarkkinoiden kysyntää ja tarjontaa voidaan yhdistellä ilman keskitettyä markkinapaikkaa. Lähdekoodin muodostaman lohkoketjusovelluksen avulla kuluttajat ja pientuottajat voisivat esimerkiksi ostaa ja myydä sähköä suoraan keskenään, ilman tarvetta nykyisten markkinatoimijoiden palveluille.

 

Etlan tutkijoiden Juri Mattilan ja Timo Seppälän sekä Aalto-yliopiston Taneli Hukkisen ja Juuso Ilomäen tänään julkaistu tutkimusraportti ’A Blockchain Application in Energy’ esittelee energiasektorille Fortumin kanssa yhteistyössä tuotetun lohkoketjusovelluksen. Sen keskiössä ovat Ethereum-lohkoketjulle perustuvat älykkäät sopimukset (smart contracts), joiden avulla yksittäiset toimijat ja laitteet voivat keskenään ostaa ja myydä sähköä täysin itsenäisesti.

– Kun työstimme sovellusta, tavoitteenamme oli ymmärtää ja edistää lohkoketjusovellusten kehittämistä nimenomaan yhteistyössä teollisuuden kanssa, sanoo Etlan Juri Mattila.

Mattilan mukaan tutkijoiden ja koodaajien tavoitteena oli myös selvittää, voidaanko älykkäitä sopimuksia hyödyntää erilaisissa sovelluksissa teollisuudessa ja yhteiskunnassa laajemminkin. Etlan Timo Seppälä korostaa, että kyseessä on ensimmäinen kerta kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimukseen on kehitetty mukaan koodia.

– Koodi on osoitus siitä, että digitaalisen alustatalouden aikakaudella pitää tuntea mikrotaso, jotta voi tehdä makrotason johtopäätöksiä, toteaa Seppälä.

Lisätietoja: tutkija Juri Mattila, ETLA, p. 043-825 8238, juri.mattila@etla.fi ja tutkijatohtori Timo Seppälä, ETLA, puh. 046-851 0500, timo.seppala@etla.fi

Liitteenä ETLA Raportti: Taneli Hukkinen – Juri Mattila – Juuso Ilomäki – Timo Seppälä: A Blockchain Application in Energy