Suuri yritystukikeskustelu: miten t&k-tukia tulisi jakaa?

Etlan ja VATT:n tuore tutkimus osoittaa, että tehokkainta tukipolitiikkaa on kohdentaa tutkimus- ja kehitystuet korkean t&k-tuottavuuden tai innovaatiokapasiteetin yrityksille. Mutta miten kohdentaminen käytännössä menisi ja mitä muuta kuuluu onnistuneeseen innovaatiopolitiikkaan? Paneelikeskustelussa vuoden 2022 alkajaisiksi pohdittiin yritystukia ja paljon muutakin – katso keskustelun tallenne.

Osana valtioneuvoston vuoden 2021 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa julkaistiin 13. tammikuuta tuore Etlan ja VATT:n tutkimus ”Innovation, reallocation and growth in the 21st century” sekä siihen liittyvä Etla Muistio suomeksi “Tehokas innovaatiopolitiikka lisää korkean tuottavuuden t&k-työtä”.

Raportin ovat tehneet Etlan tutkimusjohtajat Heli Koski ja Tero Kuusi, Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus sekä VATT:n johtava tutkija Elias Einiö.

Tilaisuuden aluksi Heli Koski esitteli hankkeen tuloksia. Kosken mukaan myös valikoimattomat tuet, jotka ovat käytännön innovaatiopolitiikassa luonteeltaan lähellä t&k-verotukia, tuottavat huomattavan hyvinvoinnin kasvun. Tosin kasvu jää tällöin valikoivia innovaatiotukia pienemmäksi. Siksi tehokkainta tukipolitiikkaa on kohdentaa t&k-tuet korkean t&k-tuottavuuden innovoiviin yrityksiin.

Valikoimattomat tuet ovat luonteeltaan lähellä neutraaleja t&k-verotukia, jotka eivät kohdennu tietynlaisille yrityksille tai hankkeille. Tuen saajat on valikoitava tapauskohtaisesti innovaatiokyvykkyyden arvioinnin perusteella, toteaa Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski.

Paneelikeskustelussa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju, Aalto-yliopiston professori Otto Toivanen, Hankenin professori Rune Stenbacka sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo pohtivat innovaatiopolitiikkaa ja yritystukia käytännössä.

Paneelin puheenjohtajana toimi yrittäjä ja hallitusammattilainen Elina Seppälä ja tilaisuuden juonsi Etlan viestintäjohtaja Tytti Sulander. Tilaisuuden toteutti teknisesti FLIK.

Yritystukitilaisuus innosti vilkkaseen keskusteluun niin lavalla kuin etäyhteyden päässä chatissakin. Kaikkiaan tilaisuutta seurasi 144-henkinen yleisö. Kommentteihin ja kysymyksiin vastattiin asiantuntijavoimin pääosin jo chatissa, mutta myös paneelin päätteeksi lavalla.

Pääset mukaan tunnelmaan oheisen tunnin mittaisen videotallenteen myötä.  Tutkimuksiin voit tutustua tarkemmin verkkosivuillamme (alla).

Lue lisää tutkimuksen tuloksista tiivistettynä tiedotteestamme.

Liitteet

Heli Kosken esityskalvot

Lataa