Sulkeeko USA ovia nostamalla tulleja? Etla tutki mikä vaikutus korotuksilla olisi Suomeen ja Eurooppaan

Trumpin Yhdysvallat pohtii parhaillaan tuontitullien ja tariffien nostamista Kiinasta ja Meksikosta, mahdollisesti myös EU:sta, tulevalle tuonnille. Vaikka nostot kohdistuisivat vain Meksikoon ja Kiinaan, ne vaikuttaisivat myös Suomeen. Tämä selviää Etlan juuri ilmestyneestä tutkimuksesta. Jos USA korottaa vain Meksikosta ja Kiinasta tulevan tuonnin tulleja, menettäisi Suomi arvonlisää liki 180 miljoonaa euroa. Mikäli USA:n korotukset koskisivat myös EU:sta tulevaa tuontia, olisivat arvonlisän menetykset merkittävästi suurempia: puolesta miljardista yli miljardiin euroon. EU:ssa USA:n mahdollisista tullikorotuksista kärsisivät eniten Irlanti, Saksa ja Luxembourg. Tutkimuksessa osoitetaan, että monimutkaisista arvoketjuista johtuen kansainvälisen kaupan rajoitukset vaikuttavat myös kolmansiin maihin.

Etlatiedon varatoimitusjohtajan Jyrki Ali-Yrkön ja Etlan tutkijan Tero Kuusen tänään julkaistun ”Shield the US from Imports”- tutkimuksen mukaan Suomi menettäisi epäsuorasti liki 180 miljoonaa euroa (210 milj. dollaria) arvonlisää, mikäli USA päättäisi korottaa Meksikosta ja Kiinasta tulevan tuonnin tulleja. Summa vastaa noin 0,1 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Vaikutukset olisivat merkittävästi suurempia, jos USA korottaisi myös suoraa EU:sta tulevaa tuontia. Laskelmien mukaan jo viiden prosenttiyksikön korotus aiheuttaisi Suomelle 450 miljoonan euron (530 milj. dollaria) arvonlisän menetykset ja tullin nosto 15:een prosenttiin jopa 1,2 miljardin euron (1,37 mrd dollaria) menetykset. Summat vastaavat 0,2-0,6 prosenttia Suomen bkt:stä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on useaan otteeseen väläyttänyt tuontitullien ja tariffien nostamista erityisesti Kiinasta ja Meksikosta, mahdollisesti myös EU:sta, tulevalle tuonnille. Etlatiedon Jyrki Ali-Yrkkö toteaa, että presidentti twiittasi jo helmikuussa 2016 palauttavansa työpaikat Kiinasta ja Meksikosta takaisin Yhdysvaltoihin.

– Tutkimuksemme osoittaa, että kaupan esteillä – vaikka ne olisivat kahdenvälisiä – voi olla isoja vaikutuksia myös kolmansiin maihin. Syynä on se, että yhä useampien tuotteiden takana on monimutkaisia ja globaaleja arvoketjuja. Näissä ketjuissa tie raaka-aineista komponenteiksi ja lopulta valmiiksi tuotteeksi kulkee usein monien maiden kautta. Suomessakin valmistetaan komponentteja, jotka viedään täältä Kiinaan kokoonpantaviksi ja sen jälkeen valmiit tuotteet viedään Kiinasta Yhdysvaltoihin. Tämäntyyppisten ketjujen takia kaupan esteet ulottuvat laajemmalle kuin luulisi, sanoo Jyrki Ali-Yrkkö.

Tutkimustulosten mukaan Suomen suora ja epäsuora vienti Yhdysvaltoihin luo Suomeen arvonlisää, jonka arvo ylittää 10 prosenttia kaikesta viennin tuomasta arvonlisästä. Noin kaksi kolmasosaa tulee suorasta viennistä. Epäsuorista kanavista Suomelle tärkein kulkee Saksan kautta. Ehdotetut Meksikoa ja Kiinaa koskevat tullikorotukset vähentäisivät rajusti näiden kautta kulkevaa Suomesta ja muista EU-maista lähtöisin olevaa arvonlisää. EU-maista Yhdysvaltojen mahdollisista tullikorotuksista kärsisivät eniten Irlanti, Saksa ja Luxembourg. Arvonlisän lasku olisi vielä selvästi suurempaa, mikäli tullikorotukset koskisivat suoraa tuontia EU-maista Yhdysvaltoihin.

Tutkimuksen on rahoittanut ulkoasiainministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja: varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etlatieto p. 046-851 0501, jyrki.ali-yrkko@etla.fi ja tutkija Tero Kuusi, Etla p. 041-4448144, tero.kuusi@etla.fi.

Huom! Tiedotteen tekstiä on tarkennettu 6.10.: Laskelmien mukaan jo viiden prosenttiyksikön korotus aiheuttaisi Suomelle 450 miljoonan euron (530 milj. dollaria) arvonlisän menetykset ja tullin nosto 15:een prosenttiin jopa 1,2 miljardin euron (1,37 mrd dollaria) menetykset.