Alustatalous Suomen kilpailutekijäksi

Juuri ilmestyneessä raportissa “Onko Suomi jäämässä alustatalouden junasta?” esitetään joukko toimenpiteitä, joiden avulla alustatalous voi kasvaa Suomen vahvuudeksi.

Tuotteiden ja palveluiden digitalisoituminen on kovaa vauhtia muokkaamassa perinteisiä liiketoimintamalleja rikkoen samalla vallitsevat toimialarajat niin elinkeinoelämässä kuin julkishallinnossakin. Murros vaikuttaa myös Suomessa toimiviin yrityksiin.

Suomalaisyrityksissä pohditaan vakavasti, leviävätkö kuluttajamarkkinoilla hyvin vastaanotetut mallit – applet ja uberit – myös yritysten välisille markkinoille. Valtioneuvoston rahoittama ja VTT:n yhdessä Aallon ja ETLA:n kanssa tekemä selvitys osoittaa, että yllättävän harvan yrityksen suunnitelmissa on oman digialustan ja sen päälle rakentuvan palveluekosysteemin luominen.

Selvityksen perusteella on ilmeistä, että voimakkaan kasvupyrkimyksen sijasta useimmat vakiintuneet yritykset valmistautuvat toimimaan muiden osapuolten rakentamissa liiketoimintaekosysteemeissä käyttäen niiden digitaalisia alustoja – ja annettuja pelisääntöjä tai tyytyvät rakentamaan yrityksen sisäisiä suljettuja digialustoja.

Yritysten hallitusten jäsenillä, erityisesti puheenjohtajalla, on tärkeä tehtävä kannustaa toimitusjohtajaa tarttumaan digitaalisten alustojen tarjoamaan mahdollisuuteen, ennen kuin yritys jää nopeampien toimijoiden jalkoihin.

Poikkeuksen varovaiseen linjaan muodostavat kasvuhakuiset start-upit, joille pyrkimys uuteen on luonnollista. Ne tarttuvat rohkeasti alustatalouden tuomiin mahdollisuuksiin.

16 toimenpide-ehdotusta päättäjille

Selvityksen tehnyt hankeryhmä ehdottaa tilanneanalyysin pohjalta 16 toimenpidettä, joiden avulla digitaaliset palveluekosysteemit ja alustat voivat kasvaa Suomen vahvuudeksi. Toimenpide-ehdotukset voidaan jakaa laajempiin politiikkatoimiin, julkisen vallan täsmätoimiin alustatalouden edistämiseksi sekä toimialakohtaisiin interventioihin.

Hankkeessa järjestetyssä yritystyöpajassa nousi myös vahvasti esille, että sääntöjen ja määräysten ylikireästä ’varman päälle’ tulkinnasta on siirryttävä kannustavaan ja sallivaan käytäntöön. Jos haluamme olla eturintamassa hyödyntämässä digitaalisten alustojen tuomia liiketoimintamahdollisuuksia, tämä on välttämätöntä.

Selvitystyön tuloksena syntyneet toimenpide-ehdotukset on koottu “Onko Suomi jäämässä alustatalouden junasta?” -julkaisuun, joka on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2015 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Raportin ovat laatineet Teknologian tutkimuskeskus VTT, Aalto-yliopisto ja ETLA.

Lisätietoja:

VTT
Heikki Ailisto, hankkeen vetäjä, tutkimusprofessori
Puh. 040 555 0726
heikki.ailisto@vtt.fi

Aalto-yliopisto
Martti Mäntylä, professori
Puh. 050 351 2160
martti.mantyla@aalto.fi

ETLA
Timo Seppälä, tutkijatohtori (ETLA ja Aalto)
Puh. 046 851 0500
timo.seppala@etla.fi

TEM
Antti Eskola, ohjausryhmän puheenjohtaja
Puh. 050 369 7612
antti.eskola@tem.fi

VNK

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta